
Batteries Carried by Airline Passengers 
Frequently Asked Questions 

Q1.  What kinds of batteries does the FAA allow in carry-on baggage (in the aircraft cabin)? 

A1.  For carry-on baggage checked at the gate or planeside, see Q2, below.  Passengers can carry most consumer-type batteries 

and portable battery-powered electronic devices for their own personal use in carry-on baggage.  Spare batteries must be protected 

from damage and short circuit.  Battery-powered devices must be protected from accidental activation and heat generation.  

Damaged or recalled batteries, including when in a device, must not be carried.  Batteries allowed in carry-on baggage include: 

 Dry cell alkaline batteries: typical AA, AAA, C, D, 9-volt, button-sized cells, etc.

 Dry cell rechargeable batteries such as Nickel Metal Hydride (NiMH) and Nickel Cadmium (NiCad). For rechargeable lithium

ion batteries; see next paragraph.

 Lithium ion batteries (a.k.a.: rechargeable lithium, lithium polymer, LIPO, secondary lithium).  Passengers may carry all

consumer-sized lithium ion batteries (up to 100 watt hours per battery) packed in or with consumer-size device. This size

covers AA, AAA, cell phone, PDA, camera, camcorder, handheld game, tablet, portable drill, and standard laptop computer

batteries. The watt hours (Wh) rating is marked on newer lithium ion batteries and is explained in #3 below.  External
chargers are also considered to be a battery. Passengers may have two-spare lithium ion batteries associated with
consumer-size device carried or checked.



Lithium metal batteries (a.k.a.: non-rechargeable lithium, primary lithium).  These batteries are often used with cameras and

other small personal electronics.  Consumer-sized batteries (up to 2 grams of lithium per battery) may be carried in or with
consumer-size device.  This includes all the typical non-rechargeable lithium batteries used in cameras (AA, AAA, 123,

CR123A, CR1, CR2, CRV3, CR22, 2CR5, etc.) as well as the flat round lithium button cells. Passengers may have two-spare
lithium metal batteries associated with consumer-size device carried or checked

 Nonspillable wet batteries (absorbed electrolyte), limited to 12 volts and 100 watt hours per battery. These batteries must be

the absorbed electrolyte type (gel cells, AGM, etc.) that meet the requirements of 49 CFR 173.159a(d); i.e., no electrolyte will

flow from a cracked battery case. Batteries must be in strong outer packagings or installed in equipment. Passengers are also

limited to two (2) spare (uninstalled) batteries. Spare batteries’ terminals must be protected (non-conductive caps, tape, etc.)

within the outer packaging. Batteries and outer packaging must be marked “nonspillable” or “nonspillable battery.”  Note: This

exception is for portable electronic devices, not for vehicle batteries. There are separate exceptions for powered wheelchairs.

Q2.  What kinds of batteries does the FAA allow in checked baggage (including gate-checked bags)? 

A2.  Except for spare (uninstalled) lithium metal and lithium-ion batteries, all the batteries allowed in carry-on baggage are

also allowed in checked baggage. The batteries must be protected from damage and short circuit or installed in a device. Battery-

powered devices—particularly those with moving parts or those that could heat up—must be protected from accidental activation.  

Suitcases with built-in chargers are prohibited, as are Samsung Galaxy 7 cellular telephones. Electronic cigarettes and vaporizers are

also prohibited in checked baggage.  “Checked baggage” includes bags checked at the gate or planeside. 

Q3.  Can I ship my spare lithium batteries on a cargo- only aircraft?
A3.  Spare lithium batteries shipped by cargo - only aircraft must be shipped at not more than a 30 percent state of 
charge; and limit the use of alternative provisions for small lithium cell or battery to one package per consignment. 

Q4.  Is there a limit to the number of batteries or devices I can carry? 

A4.  The main limit is that the batteries and devices must be for personal use (includes professional use). Batteries and 

battery-powered devices carried for resale or for distribution by a vendor do not qualify for these exceptions. There is a two-

spare limit on the large lithium-ion  and nonspillable batteries (see the chart on the next page). 

Q5.  What does “protected from short circuit” mean? 

A5.  When metal objects such as keys, coins, tools or other batteries come in contact with both terminals of a battery it can create a 

“circuit” or path for electricity to flow through. Electrical current flowing through this unprotected short circuit can cause extreme 

heat and sparks and even start a fire.  To prevent short circuits, keep spare batteries in their original packaging, a battery case, or a 

separate pouch or pocket.  Make sure loose batteries can’t move around.  Placing tape over the terminals of unpackaged batteries 

also helps to insulate them from short circuit.  

For a quick reference guide, see illustrated table on next page… 
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Batteries Allowed in PHI Passenger Baggage April 1, 2019

Type of Battery There is no limit

to the number of batteries or devices carried for 
personal use unless specified below.  

Allowed in carry-on 
baggage? 

Allowed in checked1 
baggage? 

In equipment
2

Spares In equipment Spares 

Dry alkaline batteries YES YES 

When protected from 
damage and short 
circuit 

YES YES 

When protected from 
damage and short 
circuit 

Dry rechargeable – Nickel Metal Hydride 

(NiMH), Nickel Cadmium (NiCad), etc. 
YES 

Effective 1 April 
2019

YES 

Lithium ion (rechargeable lithium, lithium 

polymer, LIPO) as used in small consumer 
electronics, such as cell phones, tablets, tools, 
cameras, PDAs, and laptops. Limited to 100 watt 
hours3 or less per battery.  

YES YES

E-cigarettes and 
vaporizers are 
prohibited in 
checked 
baggage.

NO 

NO 

Lithium metal (non-rechargeable) as used in 

small consumer electronics such as cameras, 
LED flashlights, watches, etc. (2 grams or less 
lithium per battery).  

YES YES

E-cigarettes and 
vaporizers are 
prohibited in 
checked baggage. 

NO 

Nonspillable wet batteries (absorbed 

electrolyte) for portable electronic devices, 12 
volts and 100 watt hours3 per battery.  

YES YES 

When protected from 
damage and short 
circuit and in strong 
packaging. Battery 
and outer packaging 
must be marked 
“nonspillable.”

YES YES 

When protected from 
damage and short 
circuit and in strong 
packaging. Battery 
and outer packaging 
must be marked 
“nonspillable.” 

 1Note: “Checked baggage” includes carryon-bags checked at the gate or planeside.  2Note: TSA security rules prohibit some power tools in carry-on baggage. 

3Note: Watt hours (Wh) = Volts (V) x Amp hour (Ah)  or for milliamp hours  Wh = V x (mAh ÷ 1000)    

For more information and for rules on battery-powered wheelchairs or assistive devices, please go to http://www.faa.gov/Go/PackSafe or call 

the DOT Hazardous Materials Information Center at 1-800-467-4922.    For TSA security restrictions please go to http://www.tsa.gov 

Limits: Two spare batteries 

per passenger. 

Based on US DOT regulations & ICAO regulations.  PHMSA Interim Final Rule (IFR) ENhanced Safety Provisions for Lithium Batteries

For lithium 
ion, see 
below. 

NO 

No loose batteries 
are to be carried, 
unless they are 
accompanied in / 
with the user 
devise.

 A maximum of two 
spares are 
authorized 

Effective 1 April 
2019

NO 

Effective 1 April 
2019

Effective 1 April 
2019

Effective 1 April 
2019

Effective 1 April 
2019

Effective 1 April 
2019

NO NO NO 
Rechargeable luggage (rechargeable

lithium, lithium polymer, LIPO) 

Samsung Galaxy 7 - cellular telephone

No loose batteries 
are to be carried, 
unless they are 
accompanied in / 
with the user 
devise.

 A maximum of two 
spares are 
authorized 

The revision is that up to two spare lithium ion batteries may be carried with an associated device packaged in a protective case with the device (i.e. drills, cordless tools, laptops etc.) in checked baggage or cargo. Up to two lithium ion batteries for consumer electronics (i.e. cell phone spares and external chargers) may be carried on their person individually or in checked baggage if packaged in a separate appropriate protective packaging. 
 





